1.6.2024

Miten välttää painehaavat?

Painehaavat ovat kivuliaita ihovaurioita, jotka syntyvät pitkäaikaisesta paineesta ihon ja sen alla olevien kudosten päällä. Ne ovat yleisiä liikuntakyvyttömien henkilöiden keskuudessa, mutta hyvällä ennaltaehkäisyllä painehaavojen riskiä voidaan merkittävästi pienentää. Tässä artikkelissa käymme läpi tehokkaita keinoja painehaavojen välttämiseksi.

Tunne riskitekijät

Riskitekijöiden tunnistaminen on ensimmäinen askel painehaavojen ehkäisyssä. Liikkumattomuus, aliravitsemus, kosteus ja ihon hauraus ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat lisätä painehaavojen riskiä. ICF Groupilla korostamme, että henkilökohtaisen riskiprofiilin ymmärtäminen auttaa kohdentamaan ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä oikein.

On tärkeää arvioida säännöllisesti omaa tai läheisen terveydentilaa ja liikkumiskykyä, jotta voidaan tunnistaa mahdolliset riskit ajoissa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi painehaavojen riskinarviointityökalujen käyttöä tai terveydenhuollon ammattilaisen konsultointia.

Liike on lääke

Yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä painehaavojen muodostumista on varmistaa säännöllinen liikkuminen ja asennon vaihtaminen. Tämä auttaa parantamaan verenkiertoa ja vähentämään painetta alttiilla alueilla. ICF Groupilla suosittelemme, että jos oma liikkumiskyky on rajoittunut, pyydä apua hoitohenkilökunnalta tai läheisiltä asennon vaihtamiseen vähintään kahden tunnin välein.

Asennon vaihtamisen lisäksi on tärkeää tehdä lihaksia vahvistavia ja verenkiertoa parantavia harjoituksia. Fysioterapeutin ohjeiden mukaiset harjoitukset voivat olla avainasemassa painehaavojen ehkäisyssä.

Ravitsemus ja nesteytys

Terveellinen ruokavalio ja riittävä nesteytys ovat olennaisia painehaavojen ehkäisyssä. Kun keho saa tarpeeksi ravintoaineita ja nestettä, iho pysyy terveempänä ja kestävämpänä. ICF Groupilla painotamme, että erityisesti proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on tärkeää ihon eheyden ylläpitämiseksi.

Hyvä nesteytys auttaa myös ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja vähentämään painehaavojen riskiä. On suositeltavaa juoda riittävästi vettä päivän aikana ja välttää alkoholin ja kofeiinipitoisten juomien liiallista nauttimista.

Ihonhoito ja -suojaukset

Ihon säännöllinen tarkastaminen ja hoitaminen on keskeistä painehaavojen ehkäisyssä. Pidä iho puhtaana ja kuivana, ja käytä tarvittaessa kosteuttavia voiteita. ICF Groupilla suosittelemme erityisesti painehaavojen riskialueiden, kuten lantion, kantapäiden ja kyynärpäiden, huolellista seurantaa.

Lisäksi on olemassa erilaisia ihonsuojauksia, kuten painetta jakavia patjoja ja tyynyjä, jotka voivat auttaa vähentämään painetta ja ehkäisemään painehaavojen syntymistä. Konsultoi terveydenhuollon ammattilaista sopivien apuvälineiden valinnassa.

Yhteistyö terveydenhuollon kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa on avainasemassa painehaavojen ehkäisyssä. He voivat tarjota arvokasta tietoa ja tukea riskien hallinnassa. Korostamme, että säännölliset tarkastukset ja avoin kommunikaatio hoitohenkilökunnan kanssa auttavat tunnistamaan ja hoitamaan painehaavojen riskitekijöitä tehokkaasti.

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat myös ohjata oikeanlaisen painehaavojen ehkäisyyn liittyvän koulutuksen ja resurssien pariin, jotta voit itse tai läheisesi toimia aktiivisesti painehaavojen ehkäisemiseksi.

Painehaavojen ehkäisy on monitahoinen prosessi, joka vaatii tietoisuutta, huolellisuutta ja aktiivista toimintaa. Seuraamalla näitä ohjeita ja työskentelemällä yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa voit merkittävästi vähentää painehaavojen riskiä ja parantaa elämänlaatua. Muista, että me olemme täällä tukemassa sinua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit