Painehaavojen luokittelu ja asteet
Painehaavat luokitellaan neljään asteeseen niiden vakavuuden mukaan. Luokittelun tunteminen on tärkeää, jotta voit arvioida haavan vakavuuden ja valita sopivan hoitomenetelmän.
Aste 1: Iholla on vaalenematon punoitus, joka ei häviä painettaessa. Iho on ehjä, mutta se voi tuntua lämpimältä, kiinteältä tai pehmeältä verrattuna ympäröivään ihoon. Ensimmäisen asteen painehaava paranee yleensä hyvin, kun painetta vähennetään alueelta. Hoitona on ihon huolellinen puhdistus, kuivaus ja rasvaus sekä säännölliset asennonvaihdot.
Aste 2: Ihon pintakerros (epidermis) on vaurioitunut ja vaurio ulottuu verinahan (dermis) yläosaan. Haava on pinnallinen ja näyttää hiertymältä tai rakkulalta. Alue on punoittava ja avoin, mutta siinä ei ole kuollutta kudosta. Toisen asteen painehaavan hoidossa käytetään yleensä haavatuotteita, jotka pitävät haavan kosteana ja edistävät paranemista, kuten hydrokolloidi- tai vaahtosidoksia.
Aste 3: Vaurio ulottuu ihon läpi rasvakerrokseen. Haava on syvä, ja haavan pohjalla voi näkyä rasvakudosta. Luut, jänteet ja lihakset eivät kuitenkaan ole näkyvissä. Kolmannen asteen painehaavat vaativat yleensä terveydenhuollon ammattilaisen arviointia ja hoitoa. Hoito voi sisältää erikoissidoksia, onkaloiden puhdistamista ja kuolleen kudoksen poistoa.
Aste 4: Vaurio ulottuu lihakseen, luuhun tai tukikudoksiin (jänteet, nivelkapselit) asti. Haavassa on usein kuollutta kudosta tai karstaa. Neljännen asteen painehaavat ovat vakavia ja vaativat aina lääkärin hoitoa. Hoito voi sisältää kirurgisia toimenpiteitä, erikoissidoksia ja tehokkaan kivunlievityksen.
Jos havaitset toisen, kolmannen tai neljännen asteen painehaavan, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Vakavat painehaavat vaativat aina asiantuntevaa hoitoa ja seurantaa infektioriskin ja komplikaatioiden välttämiseksi.